Migrénes fejfájás és szoptatás alatti megoldás

Bejegyzés megosztása

Gyakran találkozunk szoptatós anyukákkal, akiknek migrénes fejfájás rohamuk van. Sokszor nem elegendő vagy nem bizonyul hatékonynak a paracetamol, ezért a szoptatás alatt is a migrénes fejfájásra megoldást kell találni.

Ha az egyszerű vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók, pl. a paracetamol és az ibuprofén nem elegendőek a migrénes tünetek kezelésére, a szumatriptán lehet az akut migrén kezelésében a legmegfelelőbb gyógyszer abban az esetben, ha a neurológus kezelőorvosa is egyetért ezzel. Neurológus szakorvos felkeresése mindenképpen szükséges, mivel nem minden esetben ez a megoldás, sőt vannak olyan helyzetek, amikor egy egyszerű infúzióval vagy vénásan beadott gyógyszerrel is megszüntethető a migrén, illetve a fejfájás szoptatás alatt.

Neurológus online konzultáció (részletekért kattintson)

Bár az 5HT1 receptor-agonisták (triptánok) szoptatásban való biztonságosságáról korlátozott adatok állnak rendelkezésre, a szoptatott csecsemőknél nem várhatóak káros hatások, különösen rövid távú alkalmazásukat figyelembe véve. Bár egyes források a szoptatás elhalasztását javasolják egy ideig (gyakran 8 órán át) minden egyes adag után, nincs bizonyíték arra, hogy a gyakorlatban szükség lenne erre az óvatosságra.


A migrén profilaxisában (megelőző kezelésében) a propranolol vagy a metoprolol előnyben részesítendő a pizotifennel vagy a klonidinnel szemben, mivel normál felnőttkori alkalmazás esetén nagyobb biztonságossági profillal rendelkeznek, és szoptatásban jelentős bizonyíték van a biztonságosságukra.

További bejegyzések...

MRI
Uncategorized

Mi az a T2 és FLAIR Hiperintenz Góc?

A mágneses rezonancia képalkotás (MRI) az egyik leggyakrabban használt képalkotó módszer a neurológiában. Az MRI képes részletes képet adni az agy szerkezetéről és funkciójáról, és