Videó: Szédülés? Epley Torna a Megoldás!

Bejegyzés megosztása

Szédülés – egy gyakori probléma, ami bárkit érinthet. De mi van, ha mondhatnánk, hogy van egy egyszerű torna, ami segíthet? Igen, az Epley torna lehet a kulcs a szédülés megszüntetéséhez.

Először is, ismerjük meg a szédülést okozó egyik leggyakoribb betegséget: a benignus paroxysmalis pozicionális vertigót, röviden BPPV-t. Ez a fajta szédülés általában rövid epizódokban jelentkezik, és gyakran társul hányingerrel vagy hányással. De mi áll a háttérben? A belső fülben található apró kristályok, az otolitok, elmozdulhatnak és zavart okozhatnak, amikor a fejünk mozog.

Szerencsére van egy módszer, ami segíthet: az Epley torna. Ez egy sor fejmozgatásból áll, amelyek célja, hogy ezeket a kristályokat visszatereljük a helyükre. Ezt úgy képzeljük el, mintha egy miniatűr labirintust rendeznénk a fejünkben, ahol a kristályok a labda szerepét töltik be.

Ez a torna nem csak hatékony, de biztonságos is. Tanulmányok szerint az Epley torna segít a BPPV-s betegeknek gyorsan és tartósan megszabadulni a szédüléstől. Az Epley torna elvégzése csupán pár percet vesz igénybe, és otthon is elvégezhető, bár javasolt először szakembert felkeresni és az ő irányításával kipróbálni.

Online neurológiai videókonzultáció

Itt egy videó hogyan is kell végezni a szédülés tornát avagy az Epley tornát?!

Érdekes, hogy bár az Epley torna ennyire hatékony, mégsem alkalmazzák olyan gyakran, mint kellene, különösen a sürgősségi osztályokon. Ennek oka lehet, hogy néhány orvos még nem ismeri ezt a technikát, vagy nem megfelelően alkalmazzák.

Összefoglalva, ha szédüléssel küzdünk, az Epley torna lehet a megoldás. Ez egy egyszerű, otthon is végezhető gyakorlat, ami segíthet a fülkristály okozta szédülés megszüntetésében. Ha szédülés gyötör bennünket, beszéljünk orvosunkkal, és kérdezzük meg, vajon az Epley torna segíthet-e a problémánkon.

További bejegyzések...

MRI
Uncategorized

Mi az a T2 és FLAIR Hiperintenz Góc?

A mágneses rezonancia képalkotás (MRI) az egyik leggyakrabban használt képalkotó módszer a neurológiában. Az MRI képes részletes képet adni az agy szerkezetéről és funkciójáról, és