Mindent a sztrókról (stroke)

Stroke, agyvérzés, agyi infarktus

Bejegyzés megosztása

A stroke, más néven agyvérzés vagy agyi infarktus, akkor következik be, amikor az agy egy részének vérellátása megszakad vagy csökken, ami az agysejtek halálához vezet. A stroke-nak két fő típusa van: az ischaemiás (agyi infarktus) és a vérzéses stroke (agyvérzés). Az ischaemiás stroke akkor következik be, amikor egy vérrög elzárja egy agyi ér vérellátását. A vérzéses stroke akkor történik, amikor egy agyi ér megreped és vérzés következik be az agyban.

A stroke leggyakoribb tünetei közé tartoznak:

 1. Hirtelen zsibbadás vagy gyengeség az arcban, a karban vagy a lábban, különösen az egyik testoldalon.
 2. Hirtelen zavartság, beszéd- vagy értési nehézség.
 3. Hirtelen látási problémák az egyik vagy mindkét szemben.
 4. Hirtelen járási nehézség, szédülés, egyensúlyvesztés vagy koordinációs problémák.
 5. Hirtelen, erős fejfájás ismeretlen okból.

Fontos, hogy ha valaki a fenti tünetek közül bármelyiket tapasztalja, azonnal orvosi segítséget kérjen, mert a stroke kezelése időérzékeny, és a gyors beavatkozás növeli a túlélési esélyeket és csökkenti a tartós károsodás kockázatát.

Ha kérdése van, tanácsra van szüksége az agyi infarktusról (stroke-ról) bátran keressen meg és konzultáljunk online!

Részletek az alábbi linken:

Online neurológiai videó konzultáció mobilon keresztül

A stroke kockázata növekedhet a következő tényezők miatt:

 1. Életkor: A stroke kockázata növekszik az életkorral.
 2. Nem: Férfiaknál valamivel nagyobb az agyi infarktus kockázata, de több nő hal meg stroke következtében.
 3. Faji és etnikai hovatartozás: Az afroamerikaiak és a hispánok körében magasabb az agyvérzés és agyi infarktus kockázata.
 4. Családi előzmények: Ha a családban volt már stroke, ez növeli a kockázatot.
 5. Korábbi stroke vagy TIA (átmeneti ischaemiás roham): A korábbi agyi infarktus vagy TIA növeli a további stroke kockázatát.
 6. Magas vérnyomás: Ez az egyik legfőbb kockázati tényező.
 7. Dohányzás: A dohányzás és a passzív dohányzás is növeli az agyi infarktus kockázatát.
 8. Diabetes mellitus: A cukorbetegség növeli a stroke kockázatát.
 9. Szívbetegségek: Pl. pitvarfibrilláció vagy szívelégtelenség.
 10. Magas koleszterinszint: Különösen a magas LDL („rossz” koleszterin) értékek.
 11. Túlsúly és elhízás.
 12. Fizikai inaktivitás.
 13. Túlzott alkoholfogyasztás.
 14. Illegális drogok: Különösen a kokain és az ecstasy.
 15. Nőknél külön tényezők: Terhesség, fogamzásgátlók szedése, hormonpótlás stb.

Ezen kockázati tényezők ismerete és kezelése, illetve a megelőző intézkedések (pl. egészséges életmód, rendszeres orvosi ellenőrzés) növelhetik az esélyeket a sztrók elkerülésére.

A stroke megelőzésének legfontosabb módjai:

 1. Magas vérnyomás kezelése: A magas vérnyomás az egyik vezető kockázati tényezője a sztróknak. Fontos az állapot rendszeres monitorozása és a szükséges gyógyszeres kezelés alkalmazása.
 2. Dohányzás abbahagyása: A dohányzás jelentősen növeli a sztrók kockázatát. A dohányzás abbahagyása az egyik leghatékonyabb módja a sztrók kockázatának csökkentésére.
 3. Alkoholfogyasztás mérséklése: Az alkoholfogyasztás mérséklése vagy a mértéktelen alkoholfogyasztás elkerülése szintén hozzájárulhat a sztrók kockázatának csökkentéséhez.
 4. Egészséges étrend: Az étrendnek alacsony sótartalmúnak, magas gyümölcs- és zöldségtartalmúnak kell lennie, valamint korlátozni kell a telített és transzzsírok bevitelét.
 5. Fizikai aktivitás: Rendszeres testmozgás, mint például a gyors séta vagy a mérsékelt intenzitású aerob testmozgás, segít az egészséges testsúly fenntartásában és a stroke kockázatának csökkentésében.
 6. Diabetes kezelése: A diabétesz növeli a sztrók kockázatát, így fontos a vércukorszint rendszeres monitorozása és a szükséges gyógyszeres vagy inzulinkezelés alkalmazása.
 7. Koleszterinszint csökkentése: Ha a koleszterinszint magas, ez növeli az érelmeszesedés kockázatát, ami agyi infakrtushoz vezethet.
 8. Szívbetegségek kezelése: Azoknál az embereknél, akiknek szívproblémáik vannak, például pitvarfibrilláció, magasabb a sztrók kockázata. Ebben az esetben gyakran antikoagulánsokat írnak fel a vérrögképződés kockázatának csökkentése érdekében.
 9. Drogfogyasztás: Néhány illegális drog, mint például a kokain vagy az ecstasy, növelheti az agyvérzés és agyi infarktus kockázatát.
 10. Rendszeres orvosi ellenőrzések: Fontos az állapotának rendszeres monitorozása, beleértve az évente esedékes orvosi vizsgálatokat és a kockázati tényezők rendszeres értékelését.

Ezek a lépések segítenek csökkenteni a stroke kockázatát, de természetesen minden egyén számára a legjobb megelőzési stratégiát neurológus orvosa tudja javasolni.

Online neurológiai videó konzultáció

A stroke diagnosztikájának fő lépései:

 1. Fizikai és neurológiai vizsgálat: Az orvos először a beteg általános állapotát értékeli és neurológiai vizsgálatot végez, hogy megállapítsa, melyik agyterület sérült meg.
 2. CT (komputertomográfia) vagy MRI (mágneses rezonancia képalkotás): Ezek a képalkotó módszerek lehetővé teszik az orvos számára, hogy lássa az agyban lévő károsodást, és eldöntse, hogy az ischaemiás vagy vérzéses típusú stroke-ról van-e szó.
 3. CTA (CT angiográfia) és MRA (mágneses rezonancia angiográfia): Ezek a vizsgálatok a fej és a nyak ereinek képei, amelyek segítenek az érintett erek azonosításában.
 4. Nyaki ér UH vizsgálat: Ezen eljárás során egy botszerű készüléket helyeznek a nyaki erek felé, mely aztán hanghullámok segítségével egy monitoron mozgóképet képez. A vizsgálattal meg lehet állapítani, hogy van-e a nyaki ereken szűkület.
 5. EKG (elektrokardiogram) és echokardiográfia: Ezekkel a tesztekkel az orvosok értékelhetik a szív ritmuszavarait és más szívbetegségeket, amelyek sztrókot okozhatnak.
 6. Vértesztek: Ezekkel az orvos ellenőrizheti más lehetséges okokat, például a cukorbetegséget vagy egyéb állapotokat, amelyek befolyásolhatják a stroke kockázatát.
 7. Cerebrális angiográfia: Ez egy kifinomultabb képalkotó eljárás, amely során festékanyagot fecskendeznek a véredényekbe, hogy részletesebb képet kapjanak az agy ereiről.

A stroke diagnosztizálása során az orvosnak gyorsan kell cselekednie, mivel a sztrók kezelése időérzékeny, és minél előbb kezdeményezik a kezelést, annál nagyobb az esély a jobb kimenetelre és a tartós károsodás elkerülésére.

A stroke kezelésének általános módszerei:

Gyógyszeres kezelés:

Trombolitikus terápia: Az ischaemiás stroke esetén a rögképződést okozó vérrög feloldására gyakran alkalmaznak trombolitikus (vérrög oldó) gyógyszereket, például a tPA-t (alteplázt). Fontos, hogy ezt a kezelést a sztrók kezdetétől számított néhány órán belül alkalmazzák, hogy hatékony legyen.

Antiaggregáns és antikoaguláns gyógyszerek: Ezek a gyógyszerek segítenek megakadályozni a további vérrögképződést.

Sebészeti és más eljárások:

Carotis endarterectomia: Ez a sebészeti eljárás az atheroscleroticus plakk eltávolítását célozza a carotis artéria (nyaki ér) faláról.

Angioplasztika és stent beültetés: Ebben az eljárásban egy katétert juttatnak be az érintett érbe, és egy stentet helyeznek el, hogy nyitva tartsa az eret.

Rehabilitáció: A sztrók után sok betegnek fizikai, beszédbeli vagy más rehabilitációra van szüksége, hogy javítsa képességeit és minél jobban visszanyerje függetlenségét.

Életmód változások: Az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a dohányzás abbahagyása és a mérsékelt alkoholfogyasztás mind hozzájárul a további stroke-ok megelőzéséhez.

Magas vérnyomás kezelése: A magas vérnyomás az egyik legfőbb kockázati tényezője a stroke-nak, így fontos annak kezelése és a vérnyomás normális tartományban tartása.

Koleszterinszint csökkentése: Magas koleszterinszint esetén gyógyszereket, például statinokat írhatnak elő a koleszterinszint csökkentésére.

Cukorbetegség kezelése: A vércukorszint rendszeres monitorozása és az orvosi tanácsok betartása segít a sztrók kockázatának csökkentésében.

A fenti kezelések alkalmazása függ a sztrók típusától, annak súlyosságától, az októl és a beteg egyéni körülményeitől. Mindig az orvos dönti el, melyik kezelés a legmegfelelőbb az adott beteg számára.

Stroke gyógyulása és rehabilitáció

Azonnali kezelés jelentősége: A sztrók kimenetele nagyban függ attól, milyen gyorsan kap kezelést a beteg. A korai beavatkozás növeli a sérült agyszövet megőrzésének esélyét és csökkenti a tartós károsodás kockázatát.

Rehabilitációs programok: A stroke után a rehabilitáció kulcsfontosságú a funkciók visszanyerésében. A programok különböző területekre fókuszálnak:

Fizikai terápia: A mozgásképesség javítása és az izomerő növelése érdekében.

Beszédterápia: A beszéd- és nyelvi képességek visszanyeréséhez.

Foglalkozásterápia: A mindennapi tevékenységek, mint az öltözködés, étkezés és írás újra elsajátításához.

Támogató környezet: A stroke utáni gyógyulás időszakában a család és a barátok támogatása kulcsfontosságú. A pozitív környezet segíthet a betegnek motivált maradni és elősegítheti a gyorsabb gyógyulást.

Hosszú távú kilátások: A sztrók súlyosságától és típusától függően a gyógyulás időtartama és mértéke változó. Néhány ember teljesen felépül, míg mások hosszú távú károsodást szenvednek.

Életmódbeli változások: A sztrók megismétlődésének kockázatának csökkentése érdekében fontos az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a dohányzás abbahagyása, a mérsékelt alkoholfogyasztás, és a vérnyomás, a vércukor, és a koleszterinszint szabályozása.

Emocionális változások: A sztrók után sok beteg depressziót, szorongást vagy más érzelmi változásokat tapasztal. Ezek kezelése, például pszichoterápia vagy gyógyszeres kezelés, része lehet a rehabilitációs folyamatnak.

További orvosi ellenőrzések: A stroke utáni gyógyulás során rendszeres orvosi vizsgálatokra és ellenőrzésekre van szükség, hogy monitorozzák a beteg haladását és kezeljék az esetleges komplikációkat.

Online neurológiai videó konzultáció

További bejegyzések...

MRI
Uncategorized

Mi az a T2 és FLAIR Hiperintenz Góc?

A mágneses rezonancia képalkotás (MRI) az egyik leggyakrabban használt képalkotó módszer a neurológiában. Az MRI képes részletes képet adni az agy szerkezetéről és funkciójáról, és