Migrén Megértése és Kezelése: Hatékony Gyógyszerek és Stratégiák Fejfájás Elleni Küzdelemre

Bejegyzés megosztása

A migrén egy krónikus és gyakran súlyos fejfájás formája, amely az érintettek életminőségét jelentősen befolyásolhatja. Jellemzően lüktető vagy pulzáló fájdalommal jár, általában féloldali fejfájás, és gyakran társul hányingerrel, hányással, valamint fény- és hangérzékenységgel. Ebben a cikkben átfogóan tárgyaljuk a migrént, annak gyógyszeres kezelési lehetőségeit, és válaszolunk a gyakori kérdésekre a témában.

Migrén típusai és tünetei

Migrén aura nélkül: Intenzív fejfájás, amely óráktól napokig tarthat, zavarhatja a mindennapi tevékenységeket.

Aurás migrén: Látászavarokkal vagy más idegrendszeri tünetekkel (beszédzavar, szédülés, stb.) előjelzett migrén, amely a fejfájás fázisát megelőzi.

Gyógyszerek a migrén kezelésére

 1. Erős migrén ellen gyógyszerek:
  1. Triptánok: Speciális gyógyszerek, mint sumatriptán (Cinie, Imigran, Triptagram), rizatriptán (Maxalt, Calvinia), amelyek a migrénes fejfájást enyhítik, csökkentik az aura tüneteit és a hányingert.
 2. Új migrén gyógyszerek:
  1. CGRP-gátlók: Olyan új gyógyszerek, mint az erenumab (Aimovig), fremanezumab (Ajovy), amelyek a kalcitonin gén related peptid (CGRP) útvonalat célozzák, és csökkentik a migrénes epizódok, napok számát.
 3. Migrén gyógyszer vény nélkül:
  1. NSAID-ok: Nem szteroid gyulladáscsökkentők, mint az ibuprofen (Advil) vagy naproxen (Aleve), diclofenac (Cataflam), metamizol (Algopyrin), Quarelin, enyhe vagy mérsékelt migrén esetén hatékonyak lehetnek.
  2. Paracetamol: Enyhébb fájdalomcsillapító, amely segíthet bizonyos esetekben és terhesség, szoptatás alatt is alkalmazható.
 4. Migrén gyógyszer vényköteles:
  1. Béta-blokkolók: Metoprolol vagy propranolol, amelyeket gyakran vérnyomáscsökkentésre használnak, de megelőzésre is jók lehetnek.
  2. Továbbá ide tartoznak: a fentebb említett triptánok és CGRP gátlók is.
  3. Antidepresszánsok: Bizonyos típusú antidepresszánsok, mint az amitriptilin, szintén segíthetnek a migrén megelőzésében.
  4. Antiepileptikumok: topiramát (Etopro).
 5. Fájdalomcsillapító migrénes fejfájásra:
  1. Quarelin: Kombinált hatóanyagú gyógyszer, ami drotaverint és metamizolt tartalmaz, és enyhítheti a migrén okozta fájdalmat.
  2. Calvinia, Ajovy, Aimovig, Vydura, Triptagram, Relpax, Cinie, Imigran.
 6. Specifikus migrén gyógyszerek:
  1. Cinie: Sumatriptánt tartalmazó gyógyszer, amely kifejezetten a migrén akut rohamának kezelésére szolgál.
  2. Calvinia, Ajovy, Aimovig, Vydura, Triptagram, Relpax, Imigran és még sorolhatnánk. Minden esetben vényköteles gyógyszerekről beszélhetünk ebben a csoportban, melyet neurológus szakorvos írhat fel receptre és az esetek többségében nagyon jó hatást tudunk elérni a fejfájások gyakoriságának csökkentésében, megszüntetésében.
 7. Ergotamin: Régebbi típusú gyógyszer, amely szintén hatékony lehet, de több mellékhatása is van, úgy mint émelygés, hányinger; szédülés; alhasi fájdalom, hasmenés; izomgörcsök; fejfájás; stb.

Ha fáj a feje, migrénes fejfájása van, gyógyszerre van szüksége, mely hatékonyan csillapítja a migrénes fejfájását, tanácsot szeretne kérni online videó konzultáció formájában, akkor kattintson a linkre és vegye fel velem a kapcsolatot.

Gyakori kérdések és válaszok

 • Milyen gyógyszer jó migrénes fejfájásra? A választás a migrén súlyosságától függ. Enyhe esetekben NSAID-ok vagy paracetamol, súlyosabb esetekben triptánok vagy CGRP gátlók lehetnek hatékonyak.
 • Mit lehet tenni fejfájás ellen? Általánosságban a stresszcsökkentés, elegendő pihenés, megfelelő folyadékbevitel (hidratálás), és egyensúlyban tartott étrend segíthet. Fejfájás esetén NSAID-ok vagy más fájdalomcsillapítók használata javasolt.
 • Mit lehet tenni migrén ellen? Megelőzésben az életmódváltoztatás, stresszkezelés, megfelelő alvás és étrend fontos. Akut roham esetén gyógyszerek, mint a triptánok, és pihenés ajánlott.
 • Mi az a tenziós fejfájás? A tenziós fejfájás a leggyakoribb fejfájás típus, amely általában enyhe vagy mérsékelt, szorító érzéssel jár az egész fejen. Stressz, fáradtság, vagy izomfeszültség okozhatja.

Összefoglalás

A migrén komplex állapot, amelynek kezelése egyéni megközelítést igényel. Számos gyógyszer áll rendelkezésre, mind az akut rohamok enyhítésére, mind a rohamok megelőzésére. Fontos, hogy a migrénes betegek orvosukkal együttműködve találják meg a számukra legmegfelelőbb kezelési stratégiát. Ha migrénes rohamok gyakoriak vagy súlyosak, érdemes neurológussal vagy fejfájásspecialistával konzultálni a legjobb kezelési lehetőségek megtalálása érdekében.

További bejegyzések...

MRI
Uncategorized

Mi az a T2 és FLAIR Hiperintenz Góc?

A mágneses rezonancia képalkotás (MRI) az egyik leggyakrabban használt képalkotó módszer a neurológiában. Az MRI képes részletes képet adni az agy szerkezetéről és funkciójáról, és