Nem jön össze a baba: kihez forduljunk?

A meddőség még napjainkban is gyakran tabu témának számít, ezért sokszor a meddő párok csak hosszú, akár évekig tartó gyermektelenség esetén fordulnak szakemberhez segítségért. Fontos azonban beszélnünk a témáról, mivel a rendszeres nemi életet élő párok kb. 85%-ánál jön létre terhesség az első évben, míg a párok 15%-a valamilyen segítségre szorul.

Mikor is beszélünk meddőségről?

Meddőségről (vagyis sterilitásról) akkor beszélünk, ha egy szabályosan menstruáló nőnél rendszeres (heti 3x), védekezés nélküli nemi élet ellenére nem következik be terhesség egy év alatt.

Mi okozza a meddőséget?

A meddőség szó hallatán sokan helytelenül csak a női meddőségre következtetnek, holott létezik férfi meddőség is. A valóságban a meddő pároknál a gyermektelenség oka 40%-ban a női oldal, 40%-ban a férfi oldal, 10%-ban mindkettő, míg 10%-ban az ok ismeretlen marad.

A női meddőség leggyakoribb okai lehetnek, többek között a peteérés hibái, hormonális eltérések, a petevezetékek és a méh rendellenességei, valamint a méhnyak elváltozásai. Férfi meddőséget okozhat a spermiumok képződésének zavara, hormonális zavarok, a hímivarsejtek ürülésének zavara, és szexuális problémák, például merevedési zavar. Mindkét nem esetén előfordul, hogy a meddőség oka ismeretlen marad.

A meddőség kivizsgálása: mikor, kihez forduljunk?

Akkor keressünk fel szakorvost, ha:

  • 1 év védekezés nélküli szexuális élet után nem jött létre terhesség,
  • 35 év feletti nők esetén 6 hónap védekezés nélküli szexuális élet után nem sikerült a teherbeesés,
  • valamelyik félnél már ismert oka van a meddőségnek és gyermeket szeretnénk, akkor azonnal

Kivizsgálás során az első lépésként általában szülész-nőgyógyász szakorvost érdemes felkeresni részletes nőgyógyászati vizsgálat elvégzésére. Ennek részeként a vizsgálatot végző nőgyógyász először részletesen kikérdezi a nőt a meddőséget befolyásoló tényezők felderítése céljából. Ezután következik a fizikális vizsgálat, majd ultrahang vizsgálat során a méh, petevezetékek, és petefészkek állapotának vizsgálata. Ezen vizsgálatok során a meddőség hátterében álló szervi eltéréseket jelenlétét igyekszünk felderíteni.

Ha a meddőség hátterében a női nemi szervekben nincs eltérés, vérvétel során hormonvizsgálat válhat szükségessé. Ennek során történhet a vérben keringő ösztradiol és FSH (tüszőérérést serkentő hormon) szint meghatározása, mellyel a petefészekben lévő petesejtek számára lehet következtetni. Az ovuláció meglétének vizsgálatára végezzük a progeszteron és az LH (sárgatest képződést serkentő hormon) nevű hormonok vérszintjének mérését, mivel a terhesség létrejöttét első lépésben az ovuláció, vagyis a petesejt kilökődése a petefészekből teszi lehetővé. Meghatározásra kerülhet még a TSH szint, mely a pajzsmirigyműködésről ad információt, illetve a prolaktin, melynek magas értéke befolyásolhatja a menstruációt, ezáltal a teherbe esést.

A kilökődött petesejt a petevezetékeken áthaladva kerül a méh üregébe, ahol majd a hímivarsejttel való megtermékenyítés után létrejön a terhesség. Amennyiben felmerül a petevezetékek elzáródásának lehetősége, ún. hysterosalphingographia (HSG) válhat szükségessé. Ezen bonyolultnak hangzó vizsgálat során a méhűrbe fecskendezett speciális folyadékkal nézzük meg röntgen készülék segítségével, hogy átjárhatóak-e a petevezetékek.

Akár a nőgyógyászati vizsgálatokkal egyidőben, vagy azok után a pár férfi tagjának érdemes andrológiai vizsgálat céljából andrológus szakorvost felkeresni. Ennek során a részletes kikérdezésen és a nemi szervek vizsgálatán túl a sperma vizsgálata is megtörténik. A sperma vizsgálata során nézik a mennyiségét, a hímivarsejtek számát, és mozgékonyságukat - ezeknek mind el kell érnie egy bizonyos szintet ahhoz, hogy a férfi képes legyen a megtermékenyítésre.

Egyes vizsgálatok során tapasztalt eltérések, valamint sorozatos vetélések miatt genetikai tanácsadóba történő beutalás is szükséges lehet, mivel mindkét nemnél léteznek a meddőség hátterében olyan betegségek, melyeknek genetikai eredetű oka van.

Ma már meddőség esetén sokféle eljárás létezik, amellyel a párokat hozzá tudjuk segíteni a gyermekáldáshoz. Amennyiben a meddőség leírt kritériumai fennállnak, ezen eljárások sikerességének növelése érdekében érdemes minél hamarabb szakemberhez fordulni, és megkezdeni a meddőség kivizsgálását, mert ezen vizsgálatok elvégzése után az esetek jelentős részében a sterilitás kezelhetővé válik.